×

Biologia moleculară și investigațiile criminalistice

Forensics/HID

Revoluția in biologia moleculară a jucat un rol interesant în domeniul criminalisticii. În ultimele trei decenii, ADN-ul a devenit tipizarea standard la nivel mondial pentru a analiza cantități microscopice de țesut uman și rămășițe. Datorită noilor tehnologii în analiza ADN-ului, un număr extrem de mare de cauze penale – lăsate nerezolvate pentru lipsă de probe – au fost aduse la o limită satisfăcătoare. Chiar și mai îmbucurător este faptul că utilizarea acestor tehnologii, datorită progreselor în tipizarea ADN-ului și de identificare, a condus la eliberarea din închisoare a persoanelor fizice încarcerate pe nedrept.

Tehnologiile noastre de ADN au avut o contribuție majoră în soluționarea cazurilor medico-legale complexe în întreaga lume.

O strategie tipică pentru noi este de a lucra îndeaproape cu laboratoare de criminalistica și cu oamenii de știință pentru a crea soluții personalizate pentru aplicații speciale, mai ales în criminologie și arheologie.

Unele cazuri recente au inclus:

✅ identificarea victimelor războiului din Iugoslavia de la simple fragmente osoase

✅ investigații criminalistice în urma catastrofelor produse de tsunami

✅ analiza craniului lui Mozart

✅ identificarea rămășițelor regelui Richard al III, ucis în luptă în 1485

Ce sa întâmplat cu Richard al-III-lea?

Lipsește de 500 de ani. Ucis în luptă în 1485, Richard III a fost ultimul rege al Angliei medievale. El nu a avut o înmormântare de stat, iar locul unde corpul său a fost îngropat a rămas necunoscut. Un schelet descoperit într-o parcare aproape de Biserica franciscanilor din Leicester, Anglia, împreună cu dovada arheologică, a oferit speranța că trupul său a fost descoperit.

Rămășițele regelui Richard au fost confirmate prin analiza și potrivirea ADN-ului său la probele prelevate de la rude care trăiesc și descendenți de pe linie maternă. Nu este o surpriză faptul că QIAGEN a jucat un rol-cheie „dincolo de orice dubiu rezonabil“ în confirmarea ca resturile îngropate sub un loc de parcare din Leicester aparțin corpului regelui Richard al III.

Regele Angliei a fost așadar găsit într-un mormânt aflat într-o parcare, la mai mult de jumătate de mileniu după moartea sa, în urma dovezilor ADN decisive, furnizate de Qiagen.

QIAGEN se angajeaza sa continue testarea identității umane pentru a rezolva problemele de rudenie, să identifice victimele dezastrelor și să ofere instrumente puternice pentru testarea medico-legală în rezolvarea investigațiilor criminalistice.